Faszerowane kotlety indycze
Ok. 60 dag indyczej piersi, 30 dag pieczarek, mięsista czerwona papryka, 2 dymki lub cebula, 8 łyżek startego żółtego sera, pól szklanki tartej bułki, 2 jaja, sól, pieprz, pół szklanki oliwy
1. Filet z piersi indyczej przekroić ma 8 plastrów, po czym rozbić mięso na równej grubości kotlety. Lekko posolić i posypać pieprzem.
2. Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki) podsmażyć lekko soląc.
3. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę, dymki drobno posiekać razem ze szczypiorem.
4. Na 4 kotlety nałożyć pieczarki, cebule, pokrojoną paprykę, posypać żółtym serem i nakryć pozostałymi kotletami i spiąć ich brzegi wykałaczkami.
5. Panierować mięso w rozbitych jajach, obtaczać w tartej bułce, dłonią przycisnąć panierkę do mięsa i usmażyć po obu stronach na dużej patelni na rozgrzanej pozostałej oliwie.