Dorsz z pomidorami

60-70 dag filetów z dorsza (lub innej białej morskiej ryby), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 6 średnich mięsistych pomidorów, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, szklanka bulionu warzywnego, ew. szklanka białego wina, sok z cytryny, 3 łyżki mąki, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
2. Filety pokroić na porcje, po umyciu osuszyć kuchenną papierową ściereczką, posolić, skropić cytryną, posypać pieprzem. Odstawić.
3. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, posiekane drobno cebule i czosnek zeszklić, następnie wrzucić pokrojone pomidory, dodać bulion i ew. wino, sól, pieprz. Dusić co najmniej 20 minut.
4. Filety posypać mąką, usmażyć na rozgrzanej pozostałej oliwie.
5. Na pomidorach ułożyć usmażoną rybę i podawać potrawę posypana obficie siekaną zieloną pietruszką