Pomidorowy krem wiosenny
Na wywar: marchew, pietruszka, kawałek selera i nieduży por, 4 duże mięsiste pomidory, 12 listków bazylii, cebula, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, pół szklanki jogurtu naturalnego
1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na nieduże kawałki, por obrać, pokroić w makaronik. Wlać 4 szklanki wody i ugotować wywar; pod koniec gotowania dodać sól do smaku.
2. Na oliwie poddusić posiekaną drobno cebulę, dodać obrane ze skórki pomidory i dusić aż zupełnie sie rozgotują.
3. Połączyć pomidory z przecedzonym przez sitko wywarem, dodać sól, pieprz do smaku, 8 posiekanych liści bazylii i po chwili, kiedy zupa lekko ostygnie dodać jogurt i wymieszać.
4. Podawać w głębokich talerzach przybrane pozostałymi listkami bazylii.