Krem groszkowy
50 dag mrożonego lub świeżego groszku zielonego, spora garść strączków groszku szablastego, 2 cebulki szalotki, 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 4 gałązki świeżej mięty, 2 łyżki masła, sok z cytryny, sól, pieprz , cukier do smaku, pół szklanki śmietany i łyżka mąki.
Na grzanki: 8 kromek bułki, 2 łyżki oliwy
1. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę.
2. Dodać groszek wyłuskany i strączki groszku szablastego, wlać bulion i wrzucić miętę. Gotować 10 minut, wyjąć strączki groszku (które odłożyć) i miętę, pozostałą zupę zmiksować.
3. Zmiksowaną zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, dodać wymieszaną z mąką śmietanę i zagotować.
4. Blaszkę posmarować oliwą, wysypać na nią pokrojone w kostkę kromki bułki, wymieszać, aby w kostki bułki wsiąkła oliwa i opiekać około 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C.
5. Podawać zupę z grzankami i ugotowanymi (odłożonymi) strączkami groszku.