Zapiekanka z dyni i pomidorów
1 kg miąższu dyni (waga po usunięciu pestek i skórki), 3 mięsiste pomidory, 2 kopiaste łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki oliwy, pół szklanki śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
1. Pokroić dynię w kostkę o boku ok. 2 cm.
2. Pomidory obrać ze skórki (przekrojone na czubku na krzyż zanurzyć we wrzącej wodzie, po czym zdjąć skórkę), pokroić na ósemki.
3. W posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pokrojonej dyni, następnie warstwę pomidorów, powtórzyć tę czynność do wyczerpania składników. Wierzch posypać dość obficie pieprzem i solą i podpiec około 20 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku.
4. Wierzch zapiekanki polać śmietaną i posypać startym żółtym serem i zapiekać do lekkiego zrumienienia się powierzchni sera. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną zieloną pietruszką.