Zapiekanka z brokułów, marchwi i kurczaka
Główka brokułów, paczka mini marchewek lub pęczek młodej marchwi, podwójna pierś kurczaka, pół szklanki rosołu drobiowego lub wołowego (z kostki), 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, 4 jaja, sól, pieprz, szczypta mielonego cynamonu, 2 łyżki oliwy z oliwek.
1. Brokuł podzielić na małe kawałki i obgotować we wrzącej wodzie 3 minuty, odcedzić.
2. Marchew obrać (jeśli jest taka potrzeba), wrzucić do wrzątku i po minucie odsączyć.
3. Mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę.
4. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania, ułożyć warstwę obgotowanych brokułów, posypać ziołami, solą i pieprzem, na niej warstwę marchwi, znów posypać solą, pieprzem i ziołami i na wierzchu kostki kurczaka, posypać solą i pieprzem.
5. Ubić jajka z rosołem, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu, polać zapiekankę i zapiekać około 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 st C.
Doradzam ostrożne stosowanie ziół, można pryz prawic zapiekankę mniejszą ilością bazylii i tymianku, a jeśli używa się suszonych ziół wówczas bierzemy połowę podanej ilości.
Komentarze
Mam prośbę, czy nie można by było na każdym przepisie umożliwić drukowanie : drukuj przepis.
Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za wszystkie przepisy
Jest możliwość drukowania przepisów, wprawdzie metodą kopiowania ale jest. Szykujemy uproszczenie korzystania z witryny i weźmiemy ten postulat pod uwagę. Dzięki za komentarz.
Na dole strony trzeba nacisnąć „Zapisz jako pdf” – utworzoną w ten sposób stronę z przepisem można wydrukować lub zapisać na dysku.