Surówka z marchwi z fenkułem i pomarańczą
Surówka z marchwi z fenkułem i pomarańczą
2 średnie marchwie, duży fenkuł, pomarańcza.
Na sos: szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżeczka majonezu
1. Marchew obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce
2. Fenkuł obrać z uszkodzonych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć twardy głąb i pozostałe części pokroić na drobne paseczki.
3. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na cząstki i pokroić je na drobne paseczki.
4. Przygotować sos: wymieszać jogurt z majonezem, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
5. Wymieszać rozdrobnione :marchew, fenkuł i pomarańczę, dodać sos i jeszcze raz wymieszać surówkę