Jabłkowy kurczak

4 duże udka z kurczaka, 2 duże jabłka (renet), łyżeczka startej skórki pomarańczowej, sól, pieprz, 3/4 szklanki soku jabłkowego, pół szklanki śmietany 18-proc. i łyżka siekanej zielonej pietruszki.

1. Jabłka obrać ze skórki, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania posypać jabłka skórką pomarańczową.
2. Udka umyć, osuszyć, lekko posypać solą i pieprzem, ułożyć na jabłkach
3. Zalać potrawę sokiem jabłkowym.
4. Dusić lub piec w nagrzanym piekarniku, pod pokrywką, około pół godziny. odkryć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20 minut
5. Zalać wierzch potrawy śmietaną i po następnych 10 minutach wyjąć potrawę piekarnika i posypać siekaną zieloną pietruszką.