Szarlotka na ciepło
4 średnie jabłka, 4 jaja, pół szklanki cukru pudru, dwie trzecie szklanki mąki, szklanka śmietanki 12-proc., pół torebki cukru z prawdziwą wanilią lub szczypta cynamonu, szczypta soli.
Do wysmarowania foremki: łyżka masła
Do posypania: 3 łyżki cukru pudru.
1. Utrzeć przy pomocy miksera jaja z cukrem pudrem i szczyptą soli.
2. Do jaj dodawać, stale ucierając mikserem, mąkę i śmietankę.
3. Formę do zapiekania (na przykład żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dnie ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka, zalać puszystym ciastem.
4. Wstawić naczynie najpierw do nagrzanego do 220 st C piekarnika, a po 15 minutach zmniejszyć grzanie i dopiekać jeszcze około pól godziny w temperaturze 180 st C.
5. Podawać ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem.
Komentarze
Dzień dobry. Skorzystałam z przepisu „szarlotka na ciepło”. Ku mojemu zaskoczeniu, została natychmiast pożarta, nie da się tego inaczej określić, przez mojego syna. Zwykle oszczędny w słowach, powiedział, że najbardziej smakuje mu taka szarlotka! Trzeba go znać, aby zrozumieć, że zabrzmiało to jak najbardziej wyszukany komplement z przedwojennego romansu. Teraz trochę dla przeciwwagi; pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto z jabłkami i to w Dniu Dziecka, więc Piotruś był pod wrażeniem! Udało mi się zjeść kawałek i choć nie przepadam za słodyczami, szarlotka z szarymi renetami, na ciepło przypadła mi do gustu. Serdecznie pozdrawiam, Barbara. P.S. Pozwolę sobie napisać od czasu do czasu i podzielić się szeroko pojętymi kulinarnymi wrażeniami. P.S.2 Bardzo żałuję, że wtorkowa audycja w Tok fm przestała istnieć. Może nastąpi reaktywacja? Kulinarnych gawęd żal! Pozdrowienia, Barbara
Sam również wyczekiwałem tej audycji. Wszelakiej gawędy bowiem jestem wielbicielem, a kulinarnej szczególnie!
Teraz audycja kulinarna pt. „Na apetyt – Adamczewski” jest codziennie (oprócz weekendów i świąt) o godz. 11.05
Tyle tylko, że nieco krótsza.
Minelo juz sporo czasu od ostatniej audycji Kuchnie Świata w Tokfm z pana udziałem i Cezarego Łasiczki.
Czy są jakiekolwiek szanse na jej wznowienie? Obecne codzienne audycje to nie to samo. Brak Kuchni Świata… 🙂
W miniony poniedziałek o 21.00 znów z Cezarym rozmawialismy o wakacyjnych kuchniach świata.Tak będzie w lipcu jeszcze dwa razy. Ale na stałe powrotu nie planuję. Tymczasem wystarcza mi felieton-gawęda po godz. 11 ale za to codziennie czyli „Na apetyt – Adamczewski”.
Dziękuję za miłe słowa ale myślę, że lepiej samemu zejść z ringu niż czekać aż cię zniosą po nokaucie!