Szarlotka na ciepło

4 średnie jabłka, 4 jaja, pół szklanki cukru pudru, dwie trzecie szklanki mąki, szklanka śmietanki 12-proc., pół torebki cukru z prawdziwą wanilią lub szczypta cynamonu, szczypta soli.
Do wysmarowania foremki: łyżka masła
Do posypania: 3 łyżki cukru pudru.

1. Utrzeć przy pomocy miksera jaja z cukrem pudrem i szczyptą soli.
2. Do jaj dodawać, stale ucierając mikserem, mąkę i śmietankę.
3. Formę do zapiekania (na przykład żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dnie ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka, zalać puszystym ciastem.
4. Wstawić naczynie najpierw do nagrzanego do 220 st C piekarnika, a po 15 minutach zmniejszyć grzanie i dopiekać jeszcze około pól godziny w temperaturze 180 st C.
5. Podawać ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem.