Kotlety z wołowiny i boczku
30 dag mielonej wołowiny, centymetrowej grubości (15 dag) plaster wędzonego boczku, czerstwa bułeczka i pół szklanki mleka, cebula, łyżka masła, 4 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, pół szklanki oleju do smażenia.
1. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć.
2. Pokrojony na drobniejsze kawałki boczek zemleć wraz z odciśniętą bułką przez maszynkę.
3. Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na łyżce masła .
4. Wymieszać mięso wołowe z zmielonym boczkiem z bułką, dodać jajko i bardzo dobrze wyrobić ręką lub przy pomocy drewnianej łyżki.
5. Uformować 8 małych lub kotletów, obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na oleju z obu stron.
Kotlety smażymy na rozgrzanym ale nie dymiącym tłuszczu, aby mając spieczoną powierzchnię nie pozostały w środku surowe. Przewracamy je na drugą stronę dopiero wtedy, kiedy już z jednej dobrze się podsmażą, aby nie po rozpadały się. Gotowe zaś są wówczas, kiedy po nakłuciu szpikulcem wycieka z nich jasny sok.