Kurczak ratunkowy

Podwójny filet z kurczęcej piersi, puszka czerwonej fasoli, puszka konserwowej kukurydzy, nieduża czerwona papryka, szczypta ostrej papryki (według upodobań), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, odrobina gotowej przyprawy do dań po meksykańsku (niekoniecznie), ew. łyżka mąki, ćwierć szklanki oleju, sól, pieprz.

1. Filet z kurczaka pokroić kostkę o boku 3- 4 cm.
2. Fasolę odsączyć i opłukać na durszlaku ciepłą wodą.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Paprykę pokroić w drobna kostkę.
5. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kostki mięsa ze wszystkich stron, dodać szklankę wody, osączoną fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Dusić razem 5 minut, po czym doprawić solą i pieprzem, ostrą papryką i ew. przyprawą meksykańską oraz dodać koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę dusić, aż większość płynu odparuje.
6. Jeżeli sos jest zbyt płynny można dodać wymieszaną z łyżką wody mąkę i po wymieszaniu jeszcze raz zagotować potrawę.
Można podawać z ryżem, kładzionymi kluskami lub z bułką.