Pstrągi z nadzieniem
4 nieduże (?jednoosobowe?) pstrągi, 2 kopiaste łyżki masła, 2 duże ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, biały pieprz.
1. Pstrągi wypatroszyć, oskrobać, odciąć łebki, umyć i osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem. Lekko posolić ryby po wierzchu.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, wymieszać z masłem, dodać siekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
3. Podzielić przygotowaną masę maślaną na 4 części, włożyć do brzuszków ryb, zawinąć tuszki w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190 st C piekarniku co najmniej 25 minut, po tym czasie ostrożnie otwierając zawiniątko z rybą sprawdzić, czy już upieczona. Jeśli nie – piec jeszcze kilka minut.
Tak przyrządzona ryba ma niepowtarzalny smak i aromat. Można ją podawać z bułką, z frytkami lub ziemniakami z wody i surówką.
Komentarze
Ach Panie Piotrze!
Jak dobrze wznowić kulinarne przygody w ten sposób!
Wspaniały przepis i prosty. Takie lubię najbardziej, wszak wciąż jest początkującym kucharzem.
Czy mógłbym przy okazji poprosić o radę? Od czego warto rozpocząć przygodę z wypiekami?
Pozdrawiam!
Radziłbym od kruchych rogalików z nadzieniem konfiturowym( z róży, moreli lub śliwki).Przepis nazywa się ciasto uniwersalne ifunkcjonuje w naszej rodzinie ponad półtora wieku. Można z niego robić wiele różnych pysznych rzeczy. Smacznego!