Pstrągi z nadzieniem

4 nieduże (?jednoosobowe?) pstrągi, 2 kopiaste łyżki masła, 2 duże ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, biały pieprz.

1. Pstrągi wypatroszyć, oskrobać, odciąć łebki, umyć i osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem. Lekko posolić ryby po wierzchu.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, wymieszać z masłem, dodać siekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
3. Podzielić przygotowaną masę maślaną na 4 części, włożyć do brzuszków ryb, zawinąć tuszki w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190 st C piekarniku co najmniej 25 minut, po tym czasie ostrożnie otwierając zawiniątko z rybą sprawdzić, czy już upieczona. Jeśli nie – piec jeszcze kilka minut.

Tak przyrządzona ryba ma niepowtarzalny smak i aromat. Można ją podawać z bułką, z frytkami lub ziemniakami z wody i surówką.