Sałatka brokułowa
Nieduża różyczka brokułu, pomarańcza, pół małej czerwonej cebuli, łyżka posiekanych listków kolendry, ćwierć łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu.
Na sos: 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka octu jabłkowego lub winnego, 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju.
1. Składniki sosu umieścić w zakręcanym słoiku typu twist, starannie wymieszać potrząsając nim.
2. Brokuł podzielić na bardzo drobne kawałki, wrzucić do wrzącej wody i po 3 minutach odcedzić, przelać zimną wodą. Ostudzić.
3. Pomarańczę obrać, pokroić na cienkie plasterki, które podzielić na ćwiartki.
4. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i następnie podzielić na krążki.
5. Wymieszać brokuły z pomarańczą i kolendrą, polać sosem, wymieszać, po czym na wierzchu ułożyć krążki cebuli i posypać pieprzem.