Cebule faszerowane
4 duże cebule (mogą to być cebule białe, tzw. słodkie), 15 dag pieczarek, 4 łyżeczki tartej bułki, 3 łyżki masła, sól, szczypta cukru, pieprz.
1. Cebule obrać z wierzchnich liści, obgotować 5 minut we wrzącej wodzie. Po wyjęciu i ostudzeniu odkroić wierzch (od strony przeciwnej korzonkom), wydrążyć tworząc w ten sposób jakby miseczkę.
2. Usunięte z wnętrza części cebuli drobno posiekać. Pokroić też drobno pieczarki.
3. Zrumienić na suchej patelni tartą bułkę, dodać łyżkę masła.
4. Na łyżce masła podsmażyć, nie rumieniąc, cebulę i pieczarki.
5. Wymieszać tartą bulkę z masłem oraz cebulą z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem.
6. Napełniać cebulowe miseczki farszem. ustawić je w brytfannie na rozpuszczonej łyżce masła, dodać pół szklanki wody, okryć pokrywką, dusić, aż cebule będą zupełnie miękkie.