Wiosenna sałatka w paski
Pół kalafiora, 2 średnie jędrne pomidory, pęczek rzodkiewek, 2 zielone krótkie ogórki, 2 dymki, 4 łyżki majonezu ?light?, 3 jaja na twardo, sól, pieprz.
1. Kalafiora podzielić na małe różyczki i obgotować w osolonej i osłodzonej wodzie na półmiękko. Osączyć i ostudzić.
2. Pomidory pokroić w kostkę.
3. Rzodkiewki pokroić w plasterki.
4. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
5. Dymki wraz ze szczypiorkiem posiekać.
6. Jaja na twardo obrać i niezbyt drobno pokroić w kostkę.
7. W szklanym wysokim naczyniu układać warstwami poszczególne składniki sałatki, każdą warstwę posypywać lekko pieprzem i solą, co drugą warstwę lekko smarować odrobina majonezu. Ostatnią warstwę sałatki polać resztą majonezu.