Babka wiedeńska
4 jaja, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka stopionego masła. Do wysmarowania formy: łyżka masła.
1. Jaja z cukrem ubić mikserem na puszystą masę.
2. Do ubitej masy dodać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ostrożnie wymieszać, przelać ciasto do wysmarowanej masłem formy lub do dwóch małych foremek keksowych.
3. Piec 45 minut w temperaturze 170-180 st C.
Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Przepis wygląda zachęcajaco – ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Mam tylko pytanie, w którym momencie dodać szklankę stopionego masła (przed czy po dodaniu mąki)?
w którym momencie dodajemy masło?
Masło dodajemy razem z mąką, proszkiem i cukrem waniliowym czyli w punkcie drugim. Przepraszamy za roztargnienie. Smacznego!