Rolada biszkoptowa z dżemem
Puszka zagęszczonego mleka (250 ml), szklanka maki pszennej, 2 jaja, pół łyżeczki oczyszczonej sody, szczypta soli. Do posmarowania pergaminu do wypieków: łyżka masła.
Na nadzienie: pół szklanki (słoika) ulubionego dżemu. Do posypania rolady: łyżka cukru-pudru.
1. Zagęszczone mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać jajka w całości i ubić ręcznym mikserem na jednorodna masę.
2. Do masy dodać mąkę i wymieszaną z octem sodę oraz szczyptę soli. Jeszcze raz ubić mikserem wszystko razem.
3. Masę biszkoptową wylać na posmarowany masłem arkusz pergaminu do wypieków na blaszkę 30 na 30-35 cm.
4. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku około 7 minut.
5. Jeszcze ciepły biszkopt posmarować dżemem (można go nieco podgrzać w kuchence mikrofalowej, wtedy łatwiej się rozsmaruje) i zwinąć roladę odcinając delikatnie ciasto nożem od papieru. Zastudzić roladę. Zupełnie zimną posypać przez sitko cukrem pudrem. Kroić w 2-centymetrowe plasterki.