Rolada z boczku
1,5 kg surowego boczku bez skóry i żeber, 30 dag mielonego mięsa (może być indycze) , jajko, łyżka tartej bułki, cebula, łyżeczka majeranku, sól, pieprz, szczypta ostrej przyprawy chili lub Cayenne, pół łyżeczki przyprawy curry, 2 ząbki czosnku, łyżka masła i łyżka oliwy.
1. Płat boczku lekko posolić, posypać szczyptą majeranku, posmarować przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Odłożyć w chłodne miejsce na godzinę.
2. Przygotować farsz: mielone mięso wymieszać z jajkiem, tartą bułką, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną drobno cebulą, pozostałym majerankiem, ostrą przyprawą chili lub Cayenne, odrobiną curry, solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
3. Boczek posmarować równą warstwą farszu i zrolować, po czym związać nicią bawełnianą lub spiąć szpadkami do zrazów w taki sposób, aby farsz nie ?uciekał?.
4. Rozgrzać masło i oliwę na patelni i obsmażyć roladę ze wszystkich stron, po czym przełożyć do brytfanny i podlać 2-3 łyżkami wody. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st C około godziny i 15 minut. Schłodzić przez kilka godzin, najpierw w chłodnym miejscu, potem w lodówce.
Podawać roladę pokrojoną w dość cienkie plasterki, jako zimną przystawkę.
Komentarze
chcialabym sie zapytac czy ta masa ma byc polana na ciasto i razem pieczona czy jak?
Nie, nie piec kajmaku. W przepisie wyraźnie napisaliśmy, że NA UPIECZONYCH SPODACH rozsmarować kajmak i zastudzić go.
Dziękujemy 🙂 Razem z mamą robimy to ciasto co tydzień i jest wyśmienite ! Polecam wszystkim