Rolada serowa

Pół kilograma sera żółtego (gouda, edamski lub inny; powinien być bez dziurek), 2 topione serki śmietankowe (po 100 g), 30 dag kiełbasy serdelowej, pół czerwonej papryki, 2 jajka na twardo, łyżka siekanego szczypiorku, sól, pieprz, szczypta ostrej przyprawy chili lub Cayenne. 

1. Jajka na twardo obrać ze skorupek i posiekać. Pokroić paprykę w jak najdrobniejszą kostkę. Kiełbasę serdelową zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze po zdjęciu osłonki.
2. W miseczce przygotować farsz: rozetrzeć topione serki, dodać rozdrobnione jajka, paprykę i kiełbasę serdelową. Dodać szczypiorek, sól, pieprz i ostrą przyprawę do smaku.
3. Ser żółty rozgrzać w kuchence mikrofalowej lub włożyć do gorącej wody i grzać aż stanie się miękki i plastyczny. Rozgrzany ser położyć na arkuszu folii spożywczej, nakryć drugim arkuszem i rozwałkować wałkiem do ciasta na równy placek o grubości poniżej pół centymetra.
4. Płat sera posmarować farszem i zawinąć roladę. Zawiniętą w folie spożywczą włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić dopiero po całkowitym schłodzeniu.