Gruszki w miodzie
4 twarde gruszki, 4 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki masła, 5 łyżek cukru, szczypta mielonego cynamonu.
1. Zagotować wodę z 2 łyżkami miodu i sokiem cytrynowym.
2. Obrać gruszki, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzącego syropu i gotować około 5 minut. Wyjąć, odłożyć w durszlaku do odsączenia. Odsączone ułożyć na półmisku.
3. W małym garnuszku stopić masło, dodać cukier i podgrzewać, aż się roztopi. Dodać pozostały miód, cynamon i jeszcze chwilę gotować.
4. Miodowo-maślanym sosem polać gruszki.
Deser ten podaje się zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
A cukinia? też surowa w plasterki, i dojrzewa z resztą towarzystwa? 🙂
Oczywiście tak. Opóźnienie w odpowiedzi spowodowane zagraniczną podróżą. Smacznego.