Kotlety ziemniaczane zapiekane w śmietanie
6 dużych ziemniaków, cebula, 3 łyżki kaszy jęczmiennej, 3 łyżki masła, 3 jajka, sól, 3 łyżki mąki, 4 łyżki ziaren sezamu, szklanka śmietany, łyżeczka do kawy jarzynki lub Vegety.
1. Cebulę posiekać jak najdrobniej, zeszklić na połowie porcji masła. Wsypać kaszę, dodać pół szklanki wody i doprawić przyprawą warzywną, ugotować. Ostudzić.
2. Ziemniaki obrać, ugotować, dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.
3. Połączyć ziemniaki z ugotowaną kaszą, dodać jaja i sól, wyrobić gładkie ciasto. Uformować 8 kotletów.
4. Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym masłem, ułożyć kotlety, posypać ziarnem sezamowym, zalać śmietaną i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st C około pól godziny.