Kurczak wiosenny krakowski
Kurczak wagi ok. 1,40 kg, 20 dag kaszy krakowskiej (szklanka) 2 białka, 2 całe jajka, szklanka wody, 2 łyżki smalcu, 3 łyżki oleju, sól, pęczek zielonej pietruszki.
1. Kurczaka sprawić, usunąć zbyteczny tłuszcz z wnętrza. Posolić.
2. Kaszę wymieszać z białkami, wysypać na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażyć, dodać wodę i wypiec na patelni pod przykrywką, aż kasza wchłonie całą wodę, lekko posolić. Ostudzić kasze.
3. Do ostudzonej kaszy dodać posiekaną zieloną pietruszkę, jajka, sól do smaku, dokładnie wymieszać.
4. Kaszą nadziać kurczaka, zaszyć otwór w tuszce. Posmarować kurczaka olejem. Piec w temperaturze 180 st C aż kurczak stanie sie rumiany i miękki, około półtorej godziny.
Kurczak tak przyrządzony był zazwyczaj podawany z zieloną sałatą i śmietaną, my jednak radzimy sałatę przyrządzić z sosem winegret.