Czerwona kapusta ananasowa
Główka czerwonej kapusty ok. 1 kg, 3 łyżki masła, 2 winne jabłka, średnia cebula, 3 goździki, pół liścia laurowego, pół szklanki czerwonego wina, pół szklanki soku ananasowego (zalewy z puszki), sól, biały, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżeczki octu winnego, najlepiej czerwonego.
1. Poszatkować cienko kapustę, jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki.
2. Rozpuścić w garnku masło, dodać jabłka i kapustę i wszystko razem podsmażyć.
3. Cebulę naszpikować goździkami, dodać wraz z liściem laurowym do kapusty, wlać sok ananasowy, wino oraz dodać sól i pieprz do smaku. Dusić potrawę około 90 minut.
4. Kiedy kapusta jest już ugotowana usunąć cebulę z goździkami oraz liść laurowy. Doprawić kapustę octem winnym i jeśli trzeba jeszcze solą i pieprzem.