Filety rybne na ostro

4 filety morskiej ryby (morszczuk, dorsz, mintaj), 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki dobrej ostrej musztardy, jajko, po sporej szczypcie tymianku i majeranku suszonego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki majonezu, łyżeczka łagodnej przyprawy curry, cytryna. 

1. Wymieszać jajko z musztarda i tarta bułką. Doprawić pastę solą, tymiankiem i majerankiem
2. Na żaroodpornym półmisku ułożyć ryby, posmarować pastą. Piec 20 minut w temperaturze 200 st C.
3. Wymieszać majonez z curry. Podawać w sosjerce jako sos do ryby.
4. Upieczoną rybę przybrać plasterkami cytryny.

Tak przyrządzoną rybę można podawać z ryżem lub po prostu z podgrzaną w piekarniku chrupiącą bułką.