Surówka w bieli i czerwieni
2 szklanki poszatkowanej kapusty czerwonej, szklanka poszatkowanej kapusty białej, łyżka drobnych rodzynek, garść łuskanych orzechów włoskich, 5 suszonych śliwek, 0,75 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, łyżka oleju lub oliwy, łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, spora szczypta cukru do smaku.
1. Wymieszać w dużej salaterce oba rodzaje kapusty. Dodać rodzynki, lekko posiekane orzechy i pokrojone w paski suszone śliwki i znów wymieszać.
2. Połączyć jogurt z olejem lub oliwą, musztardą, sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.
3. Dodać sos do surówki, wymieszać. Można od razu podawać.
Komentarze
Znalazłam tę stronę szukając przepisu na zupę z pomidorów ale nie pomidorową. Hiszpańska zupa wyszła mi przepyszna – polecam!
Hiszpańska kuchnia nas też zachwyca. Smacznego!
Wydaje mi się, że w opisie wykonania tej zupy gdzieś się Panu zawieruszył bulion – nie mogę go tam znaleźć, choć jest w spisie składników. Choć z drugiej strony wszyscy się pewnie domyślają kiedy tego bulionu dodać…
Pozdrawiam – M
Bulion powinien być zastosowany w punkcie 5 gdy zaczyna się gotowanie.Przepraszam za niezręczne sformułowanie. Smacznego!