Keks łatwy i pyszny
Półtorej szklanki mąki, pół kostki masła, szklanka cukru, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dowolnie 3 łyżki rumu, 0,75 szklanki bakalii.
1. Bakalie skropić rumem i odstawić.
2. Masło utrzeć z cukrem i dodawanymi po jednym żółtkami.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mieszając dodać do utartych żółtek z masłem.
4. Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie domieszać do ciasta, na koniec dodać posypane lekko mąką bakalie.
5. Formę keksową wyłożyć pergaminem do wypieków, przełożyć do niej masę keksową i upiec w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Pieczenie powinno trwać nieco ponad półtorej godziny.
Wierzch keksa można posypać cukrem pudrem.