Placki z Puszczy Białej
2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 szklanki maślanki (lepiej mieć w zapasie jeszcze pół szklanki maślanki lub jogurtu), cukier waniliowy, sól, 3 łyżki masła i cukier puder do posypywania.
1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać utarte żółtka, maślankę, sól, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste-dodawać po łyżce maślanki lub jogurtu.
3. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do ciasta delikatnie lecz dokładnie mieszając.
4. Rozgrzać masło na patelni, smażyć niewielkie płaskie placuszki z obu stron, gorące posypywać cukrem pudrem.
Komentarze
Aż brak słów, żeby opisać, jakie są pyszne i wyborne. Oprócz cukru pudru kładliśmy na wierzch dżem i też były smaczne, tylko już nie białe 🙂
A swoją drogą, ich smak przypomina dzieciństwo, takie u prababci na wsi, gdzie ciągle unosił się zapach placków, drożdżówek, a maślanki czy jajek nie kupowało się w sklepie. Dziękuję za ten wspaniały przepis.