Zupa dziadowska
6 ziemniaków, 2 szklanki maślanki, czubata łyżeczka mąki, 2 kopiaste łyżki krojonego wędzonego boczku, nieduża cebula, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, sól, łyżka siekanego koperku.
1. Ziemniaki obierać, umyć, pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować aż ziemniaki zmiękną.
2. Wymieszać maślankę z mąką i wlać powoli do gotującej się zupy. Powoli gotować.
3. W tym czasie stopić boczek dodać posiekaną drobno cebulę. Zrumienioną cebulę ze skwarkami i tłuszczem dodać do zupy, gotować minutę. Podając posypać koperkiem.
Komentarze
ja do smażonej cebulki dodaję szczyptę papryki mielonej(ostrej lub słodkiej),ale trzeba pamiętać,że robi się to w ostatniej fazie smażenia i paprykę wsypuje się na moment,bo inaczej przepali się i będzie gorzka.Zupa z taką zasmażką nabiera pięknego koloru i aromatu i nie jest już dziadowska,a staje się książęca.Ten manewr z dodawaniem sproszkowanej papryki do zasmażki pamiętam z Jugosławii(Serbii).Pozdrawiam
O to i my spróbujemy tę modyfikację. Nazwy jednak nie zmienimy, ta jest bowiem bardzo stara więc warto ją zachować.
Witam Panie Piotrze, dwa dni temu w Radio TOKFM usłyszałem proponowany przez Pana przepis składający się z mięsa z bodaj 3 łopatek różnego rodzaju, pieczonych z ziemniakami, cebulą i czosnkiem. Mam uprzejmą prośbę o wskazanie gdzie mogę znaleźć ten przepis ponieważ chciałbym przygotować to danie, a jadąc samochodem nie mogłem zrobić notatek.
PS. A może ktoś z internautów zna ten przepis…?
Pozdrawiam z Poznania
Krzysiek
Panie Krzysztofie, ten przepis nazywa się baekenoffe i jest potrawa jednogarnkowa przygotowywana przez chłopów alzackich gdy szli na prace polowe. Po powrocie wyjmowano garnek z pieca chlebowego i syte danie było gotowe. To danie jest tu w witrynie. Łatwo może je Pan sobie wydrukować. Życzę smacznego.
Małe sprostowanie: ten przepis w witrynie figuruje pod nazwą baekenofe. Drugie „f” gdzieś się zapodziało więc komputer na poprawną nazwę nie zareaguje. Pozdrawiam ponownie.
Bardzo dziękuję za informacje… Smakowało wyśmienicie całej rodzince.
Pozdrawiam
Krzysiek
Cieszę się i polecam też inne przepisy z witryny. Smacznego.
Witam Państwa
Mam taką prośbę czy mogłabym prosić o przepis na zupę dyniową ?? Słuchałam 2 dni temu audycji 4 pory roku w 1 Programie Polskiego Radia . Państwo gościli w radio i podawali ten przepis niestety nie zapisałam a tu nie mogę znaleźć . Przepis był bardzo prosty ale nie chciałabym gotować zupy ” na oko ” O ile dobrze pamiętam to Pan Piotr podawał ten przepis zupa delikatnie pikantna z imbirem i mogła być z cynamonem . Bardzo dziękuję i będę bardzo wdzięczna za podanie przepisu . Pozdrawiam ciepło Ania
Pani Aniu, to Austriacja zupa dyniowa. Wystarczy tę nazwę wpisać w prostokąt z prawej strony u góry tej strony. I kliknąć w wyszukiwanie. Przepis pojawi się natychmiast.
Radzę też zastapić imbir suszony imbirem świezo startym na tarce. Lepszy aromat i mocniejszy smak. Powodzenia!
Dziękuję za przepis 🙂 Zupę dyniową już jadłam nie raz, uwielbiam ją ale chciałabym aby moi najbliżsi ją też polubili. Jutro im ugotuję 🙂 Pozdrawiam
Życzymy sukcesu ale to pewna sprawa! Smacznego.