Zupa rybna po kaszubsku

1 kg płoci lub okoni, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, 1-2 łyżki octu-według smaku,
liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, szklanka śmietany, żółtko, łyżka mąki.
Jako dodatek: makaron krajanka i 2 łyżki posiekanego koperku

1. Włoszczyznę obrać, zalać 8 szklankami wody i ugotować wywar dodając liść laurowy, ziele angielskie i sól.
2. Do wywaru dodać oczyszczone ryby i gotować 20 minut. Ostudzić nieco zupę i wyjąć rybę (lub ryby), mięso oddzielić od ości.
3. Włoszczyznę wyjąć z zupy i pokroić w paski.
4. Pozostały wywar przecedzić. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do zupy i zagotować.
5. Żółtko wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody i dodać do gorącej zupy, dodać także mięso z ryb i pokrojone jarzyny, doprawić zupę solą i pieprzem.
6. Ugotować makaron w dużej ilości wrzącej wody. Podawać do zupy.