Kaczka z miodem po chińsku
Kaczka lub 4 kacze udka, łyżeczka mielonego imbiru, gwiazdka anyżu, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
Jako dodatek mrożone ?warzywa po chińsku?
1. Kaczkę (lub jej części) sprawić, umyć, wysuszyć papierową kuchenną ściereczką.
2. Wymieszać miód, sos sojowy, imbir i rozdrobniony anyż. Posmarować mieszanką mięso i odstawić przynajmniej na godzinę.
3. Wlac olej do brytfanny, ułożyć na nim kaczkę i piec w temperaturze 200 st C najpierw około 30 minut pod przykryciem, po czym odkryć i dopiekać kolejne pól godziny lub, w miarę potrzeby dłużej, często polewając wytworzonym sosem.
4. Przygotować ?warzywa po chińsku? według przepisu na opakowaniu, kaczkę podzielić na porcje i podawać na jednym półmisku. Jako dodatek można podać makaron sojowy lub ryż.