Kapuśniak inaczej
30 dag kiszonej kapusty, 20 dag wędzonego chudego boczku, 2 ząbki czosnku, pół szklanki śmietany 18-proc., łyżka mąki, sól, pieprz, łyżka siekanej zielonej pietruszki.
1. Kapustę posiekać i wraz z 8 szklankami wody oraz pokrojonym na małe kostki boczkiem wędzonym gotować około półtorej godziny.
2. Czosnek rozetrzeć i dodać do zupy.
3. Wymieszać śmietanę z mąką i 2-3 łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, doprawić zupę solą i pieprzem, raz zagotować. {o wierzchu posypać siekaną zieloną pietruszką.
Komentarze
Aż brak słów, żeby opisać, jakie są pyszne i wyborne. Oprócz cukru pudru kładliśmy na wierzch dżem i też były smaczne, tylko już nie białe 🙂
A swoją drogą, ich smak przypomina dzieciństwo, takie u prababci na wsi, gdzie ciągle unosił się zapach placków, drożdżówek, a maślanki czy jajek nie kupowało się w sklepie. Dziękuję za ten wspaniały przepis.