Parówki w naleśnikach
Na ciasto: szklanka mąki, szklanka mleka, szklanka wody mineralnej gazowanej, 3 jajka, łyżeczka oleju do smarowania patelni. Szczypta soli. Do podsmażania naleśników 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju.
Do nadziania naleśników: 30 dag listków szpinaku lub paczka mrożonego, po 2- 3 parówki na osobę, sól.
1. Wymieszać składniki ciasta i odstawić na pół godziny.
2. Po tym czasie usmażyć naleśniki smarując przy pomocy pędzelka patelnię olejem. Powinno ?wyjść? 12 naleśników.
3. Młody szpinak obgotować w dużej ilości osolonej wody, przelać na durszlak i starannie odcedzić wyciskając wodę. Mrożony szpinak zagrzać w garnuszku doprawiając solą. Ostudzić.
4. Na każdym naleśniku położyć szpinak, obraną z osłonki parówkę i zrolować w rulonik.
5. Podgrzać naleśniki na maśle połączonym z olejem.
Potrawę tę można podawać z pikantną surówką albo uznać, e szpinak jest wystarczającym dodatkiem warzywnym. Jeśli zostaną nam naleśniki można następnego dnia podać je pokrojone w paski, jako dodatek do zupy pomidorowej.