Tort Sachera
6 jaj, 15 dag gorzkiej czekolady, 10 łyżek cukru pudru, 10 łyżek masła, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, szklanka dżemu morelowego. Na polewę: 20 dag gorzkiej czekolady, szklanka cukru.
1. Rozpuścić czekoladę (najlepiej w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku wstawionym do większego garnka z wrzącą wodą). Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudzić.
2. Włączyć piekarnik. Powinien się nagrzać do 170 st C.
3. Utrzeć przy pomocy miksera miękkie masło, cukier puder oraz cukier waniliowy, w czasie ucierania dodawać, po jednym, żółtka, a na koniec także letnią jeszcze czekoladę.
4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać z masłem utartym z czekoladą i żółtkami. Dodać mąkę. Ostrożnie lecz dokładnie wymieszać.
5. Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć pergaminem do wypieków, przełożyć do niej ciasto.
6. Tort wstawić do nagrzanego piekarnika i najpierw piec przy uchylonych drzwiczkach 15 minut, po czym zamknąć piecyk i piec ciasto 30-40 minut.
7. Ostudzony tort przekroić na pół, przełożyć dżemem (pozostawiając 3 łyżki), odstawić pod lekkim obciążeniem.
8. Przygotować polewę, rozpuszczając w rondelku czekoladę z cukrem.
9. Wierzch tortu posmarować pozostawionym dżemem, polać polewą i odstawić do zastygnięcia.
Komentarze
A ile to będzie masła w dekagramach? Obiecałam wnukowi(na urodziny miał tort Sachera z cukierni, ale mało zjadliwy) i nie chciałabym czegoś pochrzanić.
To 15 dag masła. Basia zastosowała miary z dawnych książek kucharskich, w których stosowano łyżki. Łyżka masła czy cukru to 1,4 dag. Powodzenia!
Jak się poniewczasie dorozumiałam, problem z polewą wynikł z tego, że użyłam cukru, a nie cukru pudru. Jednak jeśli w przepisie do ucierania z masłem wymieniony był cukier puder, a do polewy nie, to wykonawca zaślepiony autorytetem
wyłączył myślenie. Niemniej jednak tort wnukowi smakował, a polewę ratowałam masłem i śmietanką.
Cieszę się z faktu, że wnuk ma dobry smak. Prawdę mówiąc w naszym rodzinnym tandemie to Basia jest specem od słodyczy. Bo jest poprostu słodka.Do Siego Roku.
A obszerniejsze życzenia w stosownym momencie będą na blogu „Gotuj się!”