Zupa jabłkowo-selerowa
6 szklanek rosołu, duży seler, 3 jabłka (najlepiej renety) , pół szklanki śmietany 12-proc., 10 dag topionego sera ementalera, 2 łyżki masła, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony biały pieprz.
1. Zetrzeć na tarce jarzynowej obrany ze skórki seler i jabłka, poddusić 10 minut na maśle.
2. Do uduszonych jabłek i selera dodać rosół i gotować 15 minut.
3. Wymieszać topiony ser ze śmietaną dolewając kilka łyżek gorącej zupy. Połączyć z zupą, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę tę można podawać z grzankami z bułki, podpieczonymi w tosterze plasterkami bułki lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Ugotowałam właśnie tą zupę (jak należy na domowym rosołku)i jest rzeczywiście bardzo smaczna. Ciekawa odmiana od naszych tradycyjnych pomidorowej, ogórkowej etc. Brawo za ciekawy a zarazem prosty (i tani) przepis. Pozdrawiam serdecznie!