Zupa rybno-grzybowa
4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu warzywnego z kostki, 50 dag filetów z karpia, cebula, 5 suszonych borowików, łyżka masła, łyżka oliwy, sól, pieprz, łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
1. Grzyby umyć, zalać 2 szklankami letniej przegotowanej wody. Po kilku godzinach ugotować, ostudzić, grzyby pokroić w paseczki.
2. Filety rybne pokroić w wąskie paski.
3. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie
4. Wywar z warzyw lub rosół warzywny zagotować, dodać kawałki ryby i podsmażoną cebulę. Gotować 15 minut.
5. Do zupy dodać pokrojone grzyby i wywar, łyżkę masła, doprawić pieprzem i solą. Zagotować.
6. Do wazy włożyć ugotowane łazanki zalać je wrzącą zupą.
Podając posypać zupę po wierzchu posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek: szklanka ugotowanych łazanek.