Boeuf Strogonow
60 dag polędwicy wołowej, 25 dag pieczarek, 4 średnie jędrne ogórki kiszone, szklanka śmietany 22-proc., 2 łyżki musztardy, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, szklanka rosołu z kostki, sól, pieprz.
1. Polędwicę umyć, wytrzeć, usunąć żyłki, pokroić w cienkie paseczki.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Ogórki kiszone pokroić w cieniutkie paski.
4. Na rozgrzanym maśle smażyć partiami pokrojone mięso, odkładając je do innego naczynia. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki.
5. Podsmażoną cebulę z pieczarkami posypać mąką, chwilę smażyć, wlać rosół i mieszając zagotować. Do powstałego sosu włożyć usmażone mięso.
6. Doprawić sos śmietaną i musztardą, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Gotować 5 minut.
Ta doskonała potrawa, chluba kuchni rosyjskiej, skomponowana przez nadwornego kuchmistrza Aleksandra II Francuza Antoniego Careme nadaje się zarówno jako doskonałą gorąca przekąska jak i solidne danie podawane z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub ziemniaków.
Komentarze
Szanowni Panstwo,
nie tylko po godzinie, ale i 120 minutach pieczenia masa miesna pozostaje w srodku surowa:(
Czy moga Panstwo cos doradzic?
Z gory dziekuje
– biscuit
Widocznie temperatura nie osiągnęła 180 st C. A może zbyt mało wydrążony był chleb. Zbyt dużo zostawionego miąższu działa jak warstwa izolacyjna. Powinna być sama skórka.
Piekarnik powinien być nagrzany do właściwej temperatury przed włożeniem chleba.
Czy ta pieczeń podaje się na zimno czy na gorąco?
Zdecydowanie na gorąco. Jeśli na zimno to trzeba pieczeń wyjąć z chleba, wystudzić i pokroić w plastry jak wędlinę. Smacznego i Wesołych Świąt!
Panie Piotrze pomysł na rogaliki z kapustą i grzybami to rewelacja. Już zrobione i są pyszne. Od teraz wchodzą do naszego spisu ulubionych potraw. Dziekujemy także za wskazanie przepisu na ciasto.
Na koniec nasze życzenia:
Rzeczy przyziemne i podniebne niech właściwe się wydarzą, a nie wydarzą niepotrzebne.
Niech stali pozostaną stali,
zmienią się ci co mają zmienić.
Zadzwonią, którzy obiecali,
docenią ci co mają cenić.
Niech nic za późno się nie stanie i nie przytrafi nic zbyt wcześnie i niech się wkrótce ziści nawet to o czym człowiek marzyć nie śmie.
Irena i Piotr W.
Dziękujemy za życzenia i także życzymy wielu nowych pysznych smaków oraz roku lepszego niz bieżący i nieco gorszego niż następne.