Śledzie rodzynkowe inaczej
8 filetów śledziowych, ew. 2 szklanki mleka, 2 garście rodzynek, 2 średnie cebule, szklanka oleju.
1. Filety umyć, jeśli trzeba zalać mlekiem lub wymoczyć aby nie były zbyt słone. Osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na ukośne kawałki.
2. Rodzynki zalać szklanką ciepłej wody, po kilkunastu minutach, kiedy spęcznieją odcedzić i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
3. Cebule posiekać jak najdrobniej, sparzyć na sitku wrzącą wodą, odstawić do odsączenia.
4. Wymieszać rodzynki z cebulą.
5. W słoju układać warstwami kawałki śledzi i cebulę z rodzynkami.
6. Zalać całość oliwą. Gdyby nie wystarczyła szklanka oliwy – należy dolać nieco więcej.
Komentarze
Poszukuję przepisu podanego przez Pana przed rokiem w radiu Tok FM, w którym do śledzi z rodzynkami dodawano przecier pomidorowy. Chyba nawet zapamiętałam skład, ale nie wiem, czy mogę tę potrawę przygotować kilka dni wcześniej przed podaniem, czy nakładać na śledzie ciepły sos, czy go raczej wystudzić, żeby nie zmiękły.
Z wyrazami szacunku i podziękowaniem za wszystkie audycje i artykuły
Anna Żochowska
Warszawa
To chyba ten przepis:
Śledzie z Gdańska
8 marynowanych płatów śledziowych ze słoika, 2 średnie cebule, po pół łyżeczki do kawy zmielonych goździków i cynamonu, na czubek łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki do kawy grubo mielonego pieprzu, łyżeczka przecieru pomidorowego, szklanka oleju z pestek winogron, 3 łyżki drobnych rodzynek.
1. Płaty wyjąć z zalewy, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem i pokroić najpierw na pojedyncze filety, a następnie każdy filet w poprzek na połowę.
2. Posiekać cebulę.
3. Przyprawy wymieszać z miseczce z przecierem a następnie lejąc wąskim strumieniem olej ucierać na jednolita masę.
4. W szerokim słoju ułożyć warstwę siekanej cebuli, następnie wymieszane z rodzynkami śledzie, znów cebulę a po wierzchu polać sosem pomidorowo korzennym. Starannie zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie doprowadzić do wymieszania się składników z sosem.
Tak przyrządzone śledzie powinny postać 2-3 dni w lodówce, aby przeniknęły się wszystkie smaki.
Do sosu można dodać pół łyżeczki cukru, aby słodki smak stał się dominujący.
Smacznego i Wesołych Świąt!