Ciasto dyniowe
Szklanka mąki pszennej, pół szklanki cukru, 2 jaja, pół szklanki zmiksowanej dyni, pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczanej, spora szczypta cynamonu, pół łyżeczki przyprawy do piernika, szczypta soli, garść orzechów, garść rodzynek.
Do wysmarowania formy: łyżka masła. Do wysypania: łyżka tartej bułki
1. Miąższ dyni (około 20 dag) pokroić w kostkę podlać łyżką wody i pod przykrywką, na małym ogniu rozgotować, po czym zmiksować na gładkie puree.
2. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta.
3. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy (mniejszej tortownicy lub długiej blaszki keksowej) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
4. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st C.
Ciasto jest pyszne, wilgotne i delikatne, pachnące piernikową przyprawą. Można je polać polewą czekoladową: rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka połową tabliczki czekolady.