Pieczone siano (bardzo staroświecki deser)
4 jaja, 2 szklanki mąki, szklanka mleka, łyżka masła, kostka smalcu do smażenia, pół szklanki cukru pudru.
1. Zagnieść dość twarde ciasto z mąki, łyżki masła, szklanki mleka i jaj. Rozwałkować na cienki placek, mniej więcej takiej grubości jak na makaron.
2. Pokroić ciasto najpierw na długie 10-centymetrowe paski, a następnie po obsypaniu ich lekko mąką, ułożyć jeden na drugim i pokroić jak makaron.
3. Rozgrzać smalec w głębokiej patelni i usmażyć pokrojone ciasto, wyjmować je kiedy stanie się jasnobrązowe, najlepiej łyżką cedzakową.
4. Usmażone ?siano? odsączyć na papierowym ręczniku, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z książki Marii Gruszeckiej ?Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń?. Wprawdzie smażenie na smalcu sprawia, że danie nie jest dietetyczne, ale niezwykle smaczne.