Bitki królewieckie
40 dag pieczeni mielonej wołowiny, żółtko, łyżka tartej bułki, pieprz, sól, łyżka mąki do obtoczenia bitek, łyżka odsączonych z zalewy kaparów łyżeczka mąki i szklanka śmietany, 6 średnich ziemniaków.
1. Wymieszać mięso z żółtkiem, solą, pieprzem oraz tartą bułką i taką ilością zimnej wody, aby masa dała się łatwo formować
2. Uformować kotlety, obsypać je mąką, usmażyć na oleju lub oliwie.
3. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Odsączyć.
4. Na żaroodpornym półmisku ułożyć po środku kotleciki, wokół ziemniaki.
5. Wymieszać śmietanę z mąką i kaparami, polać nią ziemniaki i mięso, posypać całą potrawę parmezanem i zapiekać pól godziny.