Zrazy zawijane ze świeżymi grzybami

50 dag rostbefu bez kości, sól, pieprz, sok z cytryny
Na farsz: 30 dag świeżych grzybów (mogą być kurki lub inne grzyby) lub pieczarek, cebula, 2 papryki, sól, pieprz, ziarnko dokładnie utłuczonego jałowca, łyżka masła, 2 łyżki mąki, łyżka masła klarowanego do podsmażenia,1/2 szklanki śmietany

1. Mięso pokroić w plastry, dobrze zbić, posypać solą, pieprzem i jałowcem, pozostawić na pół godziny.
2. Grzyby oczyścić, pokroić w paski i poddusić najpierw pod przykryciem, odkryć, odparować sok.
3. Na patelni na łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i pokrojoną w paski paprykę oraz wszystkie przyprawy, chwilę smażyć farsz.
4. Na przygotowane plastry mięsa kłaść po trochu farsz i zwijać w rulony, obwiązywać nicią.
5. Zrazy obtoczyć w mące, podsmażyć na pozostałym maśle i podlać odrobiną wody, dusić około 30 minut, po czym dodać śmietanę i chwilę jeszcze zagrzewać potrawę.
Podawać z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.