Zrazy mielone z sosem śmietanowym

50 dag mięsa wieprzowego, czerstwa kajzerka, średnia cebula, jajko, 2 łyżki oleju lub oliwy albo klarowanego masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka siekanej zielonej pietruszki, 1/2 szklanki śmietany

1. Mięso cebulę i namoczoną oraz odciśniętą kajzerkę zemleć dwukrotnie w maszynce.
2. Do mielonego dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić mięso ręką, gdyby było zbyt gęste – dodać kilka łyżek wody.
3. Uformować 8 owalnych zrazów, obtoczyć w mące, podsmażyć dość silnie ze wszystkich stron w tłuszczu.
4. W rondlu ułożyć zrazy, dodać rosołu warzywnego przygotowanego z kostki. Dusić zrazy 20 minut, pod przykryciem, na niewielkim ogniu.
5. Wymieszać śmietanę z pozostałą mąką, zaprawić sos i zagotować. Podawać posypane siekaną zieloną pietruszką.