Kotlety z ciecierzycy

3 puszki konserwowej ciecierzycy (po 400 g), 3 ząbki czosnku, cebula, 3/4 szklanki tartej bułki, jajko, 1/2 szklanki oleju do smażenia, pieprz, sól

1. Ciecierzycę wylać na duży durszlak, osączyć z zalewy, przepłukać zimną wodą i dokładnie zmiksować na gładkie piure.
2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju i dodać do piure razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 2 – 3 łyżkami tartej bułki, Dokładnie wyrobić masę.
3. Z masy uformować wałek o średnicy 7 – 8 cm i po obtoczeniu go w tartej bułce pokroić na plastry grubości ok.1,5 cm. Obie nie obtoczone w bułce strony każdego kotlecika posypać tartą bułką i smażyć je na rumiano w rozgrzanym oleju.
Jako dodatek podawać keczup lub domowy sos pomidorowy.