Tarta tatin

Na ciasto: szklanka z niewielkim czubkiem mąki, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 10 dag mrożonego masła, jajko, 2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie: 125 g cukru, 5 łyżek wody (pół kostki 250-gramowej) masła

1. Zagnieść ciasto z mąki, startego na tarce lub pokrojonego zimnego masła, soli, jajka i zimnej wody oraz cukru pudru. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
3. Do metalowej formy na tartę wsypać cukier, zagrzać na ogniu, dodać 5 łyżek wody i skarmelizować cukier; kiedy już się zrumieni dodać masło i rozpuścić.
4. Ósemki jabłek poukładać na karmelu, chwilę jeszcze poddusić na ogniu (uważać, aby się nie przyrumieniły!).
5. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować i ostrożnie owinięte na wałku przenieść do formy z podduszonymi jabłkami, nakryć ją ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec około 35 minut.
6. Tartę wystawić z piekarnika, poczekać 8 minut, po czym nakryć dużym talerzem i zdecydowanym gestem przekręcić całość, zdjąć foremkę, aby dno upieczonego ciasta znalazło się na wierzchu.
To piękne i smakowite ciasto jest bardzo cenionym kulinarnym dziełem kuchni francuskiej.