Rolady kurczęce z twarogiem
2 podwójne filety z kurczęcej piersi, 20 dag tłustego białego sera, żółtko, łyżeczka dobrej musztardy (najlepsza francuska), 2 łyżki gęstej śmietany, połówka pora, 1/2 czerwonej papryki i tyleż żółtej, 1/2 szklanki białego wina, sól, pieprz;
do smażenia – 4 łyżki oliwy z oliwek
1. Podzielić podwójne filety na pojedyncze, okryć mięso folią spożywczą i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa płaty równej grubości. Lekko posypać pieprzem i solą.
2. Biały ser zmiksować ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem oraz żółtkiem.
3. Płaty mięsa posmarować serowym nadzieniem.
4. Papryki oraz pora pokroić w paski; na każdym kawałku mięsa ułożyć kilka pasków.
5. Zrolować mięso, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć roladki na rozgrzanej oliwie.
6. Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i wodą, w ten sposób, aby płyn sięgał do połowy wysokości mięsa. Piec 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.