Obiad kurpiowski na obcą modłę

W pierwszych dniach maja nie było możliwości zjedzenia ani obiadu, ani kolacji na świeżym powietrzu. Teraz, gdy słońce grzeje jak w środku lata, można wystawić stół na środek podwórka, pod sosny (i brezentowy daszek na wszelki wypadek) i przygotować małą ucztę kurpiowską ale z całkiem obcymi elementami.


A te elementy to dania z różnych stron świata. Będą przygotowywane zarówno na grillu (gotowy acz nie używany w br.), jak i w piekarniku oraz na zwykłej kuchni.
Dwa dania  to hołd pod adresem kuchni amerykańskiej i angielskiej. Obie one nie są na szczycie naszego rankingu smaku (raczej w dolnych rejestrach) ale przecież w każdej kuchni można znaleźć coś dobrego. I tak jest w tym przypadku. Prawdziwy domowy hamburger może być przysmakiem. Zrobimy go więc. Zwłaszcza, że znalazłem w sklepie z grillami specjalną prasę do formowania tych kotletów. Także brytyjska fish and chips jest smakołykiem o czym przekonałem się w ulicznej kuchni w Dublinie. A danie to robione własnoręcznie nabiera dodatkowych walorów. Na koniec dla miłośników kuchni azjatyckiej tajskie żeberka w miodzie. To prawdziwy smakołyk.
Ponieważ uczta przewidziana jest na wiele godzin nie należy się martwić o przejedzenie czy niestrawność. Zwłaszcza, że można przerwać jedzenie i odbyć leśny spacer lub narąbać drewna co jest doskonałym lekiem na apetyt.
No to ruszamy do roboty.

Fot. P. Adamczewski

Hamburger własnej produkcji
650g mielonej wołowiny, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1 łyżka sosu Worcestershire,  sól, świeżo zmielony pieprz, (ewentualnie) 200g sera Cheddar w cienkich plasterkach, 4 bułki
1.W dużej misie dokładnie wymieszać mięso z posiekanym czosnkiem, posiekaną drobno cebulą, sosem Worcestershire, dużą (do smaku)  ilością soli i pieprzu.
2.Uformować 4 płaskie kotlety czyli hamburgery.
3.Grillować je w średniej temperaturze przez 12 – 16 minut. Podczas grillowania tylko raz odwrócić na druga stronę.
4.Bułki przeciąć na pół, położyć na ruszcie środkową częścią do dołu i grillować przez 1 – 2 minuty.
5.Położyć jednego kotleta na połówkę bułki, dodać dodatki do smaku, przykryć drugą połówką.
6.Przy przygotowywaniu cheeseburgerów dodać ser w ostatnich 2 – 3 minutach grillowania.

Ryba z frytkami czyli fish and chips
Na ciasto: 20 dag mąki, 1 łyżka cukru, 4 łyżki jasnego piwa, szczypta soli, 2 żółtka, 6 łyżek mleka i tyleż wody, 2 białka;
Na rybę: 1 kg filetów z białej ryby morskiej, sos Worcester, sok z cytryny, musztarda, mąka;
Na frytki: olej, 1 kg kartofli
1.Przesiać mąkę, dodać cukier, wymieszać. Zrobić w górce mąki wgłębienie i wlać w nie piwo, dodać soli i oba żółtka. Dobrze wymieszać. Zmieszać wodę z mlekiem i wolno sączyć do wyrabianego ciasta. Gdy ciasto jest gładkie odstawić na pół godziny i w tym czasie ubić białek pianę. Połączyć ją z ciastem.
2.Kartofle obrać, umyć i pokroić w słupki. Namoczyć w wodzie. Podgrzać olej we frytownicy do 160 st. C i wrzucić osączone uprzednio kartofle. Gdy zmiękną wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zwiększyć temperaturę o 20 st. C i włożyć frytki ponownie. Gdy będą złote i chrupkie wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym i posolić.
3.Umyte filety osuszyć na papierowym ręczniku, przyprawić solą, musztardą, sokiem z cytryny i sosem. Posypać mąką. Zanurzać w  przygotowanym rzadkim cieście i wkładać do wrzącego oleju po frytkach. Gdy – złote wyjąć, osączyć z tłuszczu i podawać z frytkami.

 

Tajskie żeberka w sosie miodowym
1,5 kg żeberek, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki musztardy z Dijon, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu gryczanego, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, pół papryczki chilli, sok z połówki pomarańczy, sok z jednej cytryny, sól i pieprz do smaku
1.Żeberka doprawić do smaku solą i pieprzem i ugotować do miękkości (ok. 1,5 godz.).
2.W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać i zalać  nią ugotowane i osączone mięso. Trzymać w marynacie minimum 3 godziny.
3.Następnie odsączyć z marynaty, wrzucić na gorący grill i dokładnie obsmażyć na złoto.