Puszek

Na ciasto: 6 jaj, kostka masła, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek oleju,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka wódki, łyżka masła i łyżka mąki do formy
Na lukier: ok.1/2 szklanki cukru pudru, sok z cytryny, 1/2 szklanki posiekanych owoców kandyzowanych

1. Utrzeć z cukrem pokrojone na drobne kawałki masło, dodawać ucierając po jednym jajku, dodać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia, wlać olej i wódkę, zmiksować wszystko razem.
2. Tortownicę posmarować masłem, wysypać lekko mąką, przelać do niej ciasto.
3. W piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec ciasto około 40 minut.
4. Przygotować lukier dodając do cukru pudru po trochu sok cytrynowy i ucierając drewnianą łyżką.
5. Kiedy lukier osiągnie konsystencję śmietany i stanie się mlecznobiały wylać na powierzchnię ostudzonego ciasta, rozsmarować szerokim nożem, posypać posiekanymi kandyzowanymi owocami.