Zapiekanka z czerwoną cebulą
5 średnich ziemniaków, 6 czerwonych cebul, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 dag fety, kostka rosołowa, 1/2 szklanki płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
1. Cebulę pokroić w plastry, lekko skropić oliwą i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, lekko posolić i ułożyć na cebuli.
3. Kostkę rosołową rozmieszać z 3/4 szklanki wody, zalać płynem zapiekankę, posypać rozmarynem. Piec w temperaturze 220 st. C około 50 minut.
4. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z płatkami migdałowymi i rozłożyć a wierzchu zapiekanki.
5. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 st. C i zapiekać potrawę kolejne 15 minut. Podawać z zieloną sałatą polaną sosem winegret.